Osiguranje useva ili oslanjanje na devizu „neće valjda“?

Proizvodnja jagoda zahteva veliku angažovanost radne snage. Neke operacije se mogu izvoditi mašinski, ali i pored svog tehnološkog napretka berbu još uvek obavlja čovek. U sezoni berba traje oko dvadesetak dana kada se gotovo svakodnevno, u skladu sa sazrevanjem plodova oni moraju ubirati. Kako se na otvorenom polju jagode uzgajaju na zemlji, sama berba je fizički veoma zahtevna jer podrazumeva višesatnu pogurenost tela i rad na suncu, vetru, kiši…

Koliko bi samo bilo dobro kada bi postojao neki način da ceo svoj zasad oberemo za par minuta!

Na žalost, ovo može da uradi samo grad!

U berbi svi već pravimo proračune koliki će biti rod, pratimo sazrevanje plodova i gajimo velike nade da će berba biti dobra i isplativa. A onda može da se desi da sva do tada uložena sredstva, sav trud i rad, sve bude izgubljeno za samo nekoliko minuta.

Ne volimo ni da pričamo naglas o ovim stvarima. Svi smo pomalo sujeverni i ne želimo da prizivamo lošu sreću. Ipak, iako umemo ovo često da izgovorimo: „Neće valjda… pu, pu… pomeri se s mesta… daleko bilo… ne daj bože …” nikad se ne oslanjamo samo na reči već svake godine osiguravamo svoje zasade od grada.

Sećamo se kada smo tek počinjali da se bavimo proizvodnjom jagoda i sa nestrpljenjem iščekivali drugi rod (prvi nam je skoro u potpusnosti izostao zbog kasne sadnje, al to je priča za sebe). Mladi i puni nade već smo pravili planove na šta ćemo potrošiti pare od berbe. Tada nam je grad „potukao“ 50% roda i to nas je jako zabolelo. Dobro smo zapamtili taj osećaj i ne bi voleli ponovo da ga doživimo.

Od tada svake godine pred berbu uplaćujemo premiju osiguranja za plod jagoda. Ne možemo da kažemo da smo potpuno opušteni, ali ipak malo mirnije spavamo kada znamo da smo uradili sve što je do nas.

Dodatna prednost je što nam se deo uloženih sredstava, tačnije 40% vrati kasnije kroz subvenciju. Ministarstvo poljoprivrede već godinama unazad daje podsticaje poljoprivrednim gazdinstvima za osiguranje useva i ploda. Link ka uredbi možete pogledati ovde . Zahtev se podnosi Ministarstvu finansija – Upravi za trezor, a rok za podnošenje je od 1. jula do 15. novembra tekuće godine. Ostalu dokumentaciju vam priprema osiguravajuća kuća kod koje ste uplatili premiju.

Na zaštitu od protivgradnih raketa već odavno ne računamo. Zadovoljni smo što imamo mogućnost, kad već ne možemo fizički da 8 ha zaštitimo od grada, da to uradimo barem finansijski. Naravno, grad nikome ne priželjkujemo i nadamo se da će nas i ove godine omašiti.